Dyk säkert

Dyk aldrig ensam och var medveten om att svenska vatten är farligare än varma vatten utomlands. Tänk på säkerheten när du dyker för att förhindra att något händer.


– Det är roligt att dyka och uppleva saker under vattnet. Men vid dykning är det viktigt att tänka på säkerheten och vara medveten om de problem som kan uppkomma i vattnet, säger Maria Lindstedt som jobbar med dyksäkerhet på Konsumentverket.

I genomsnitt dör fyra personer varje år i samband med dykolyckor i Sverige. Det som kan hända är att vikterna är för tunga eller att luften tar slut så man inte tar sig upp till ytan.

Dyk aldrig ensam

– Du ska alltid dyka tillsammans med någon, aldrig ensam. Dyk nära varandra så ni ser och kan hjälpa varandra. Det krävs så lite för att någon ska gripas av panik där nere, säger Maria Lindstedt.

Barn får aldrig dyka ensamma utan en vuxen. Det finns ingen speciell åldersgräns för dykning men Maria ser helst att man är minst 15 år.


– Egentligen är det svårt att bestämma en ålder. Det handlar om mognad och styrka. Man måste vara stark nog för att bära den tunga dykutrustningen. Man måste också vara medveten om riskerna med att vara i vattnet och kunna hjälpa den man dyker tillsammans med.

Svenska vatten är kalla och mörka

Är du en av dem som åkt på semester utomlands och tagit dykcertifikat? I tropiska vatten är det ofta fint väder, varmt i vattnet och lång sikt. Du ser solen uppe vid ytan och det är lätt att orientera sig och ha kontroll över situationen. Men om du sen kommer hem och ska dyka hemma i Sverige är förhållandena helt annorlunda.

 

– Det är väldigt mörkt i svenska vatten, sikten är mycket mer begränsad och det är kallt, säger Maria Lindstedt.

 

Sikten kan variera mellan en halv meter till fem meter så du måste hela tiden förflytta dig nära den du dyker med. Du kan inte heller dyka lika länge innan du blir kall. Konsumentverket rekommenderar därför att du går en dykutbildning hemma i Sverige innan du böjar dyka.

Senast granskad: 2013-03-12