”Bilfri – bättre för både miljön och dig själv”

Foto: Rebekah Norell

Hon saknar både tid och pengar. Men framför allt saknar hon behovet. Rebekah tänkte inte ens tanken på att ta körkort när hon hade åldern inne.

Rebekah Norell har aldrig känt ett behov av bil, eller ens av körkort.
    – Jag tror inte tanken slog mig, jag hade inget behov av det när jag var 18 år. Det intresserade mig inte. Jag växte upp en bit utanför stan men det gick ju alltid bussar. Det finns ju buss och de går jämt, även på natten.
    Rebekah menar att det går att ta sig nästan överallt med kollektivtrafik.
    – Det behöver inte vara så dyrt heller. Jag tror faktiskt inte heller att jag skulle ha haft råd eller har råd att ha bil. Men framför allt har jag inte behovet.

Körkort – en tids och kostnadsfråga

De senaste åren har Rebekah utbildat sig till språkvetare vid universitet.
    – Under den tiden har jag levt på studielån och då har jag inte haft råd att lägga 3000 - 4000 kronor i månaden på en bil. Men det beror ju såklart på vad man väljer att lägga sina pengar på, säger Rebekah.
    Att Rebekah inte har körkort beror idag på andra orsaker än att hon saknar intresset.
    – Nu handlar det mer om en tid- och kostnadsfråga. Det är dyrt och man måste ha tiden som behövs för att ta körkort.

Buss för 400 kronor i månaden

Självklart kan Rebekah se fördelarna med att ha bil.
    – Det är ju inte alltid så kul att sitta ute och frysa medan man väntar på bussen. Det är ju inte heller gratis att åka kollektivt.
    Ett månadskort för buss i tätort kostar Rebekah nästan 400 kronor i månaden men priserna kan variera beroende på var du bor.

Motion och frisk luft

Rebekah menar att kollektivt åkande är bättre för miljön samtidigt som det också är bättre för dig själv.
    – Istället för att sätta sig i bilen och åka från en punkt till en annan får man ju i alla fall motion och frisk luft av att gå till busstationen eller cykla. Alla människor kan ju faktiskt inte ha bil. Det skulle ju vara omöjligt om alla i hela världen hade en egen.
    – I framtiden kanske jag behöver körkort, det vet jag inte. Men jag känner faktiskt folk i 60-årsåldern som inte har körkort. Det går bra det med. Man kan cykla.

Senast granskad: 2014-10-06