"En väldig frihet att ha bil"

Foto: Fredrik Karlsson

Bensin, skatt, försäkring, reparationer och avbetalning på lån. Det är dyrt att ha bil. Det är också enkelt, bekvämt och kul. För Fredrik är bilar ett stort intresse.

– Det är en väldig frihet att veta att man har den och bara kan åka iväg. Att den står där. Det är enkelt. Man behöver inte passa några busstider.
    Så beskriver Fredrik Karlsson känslan av att ha bil. Han tog körkort när han var nitton år och är nu inne på sin andra bil, en Saab 9-3 SportSedan.

Ett stort intresse

Fredrik jobbar som industrimontör och arbetar på olika platser varje dag så för tillfället är bil ett måste.
    – Det underlättar i jobbet men jag tycker samtidigt att det är roligt med bilar. Det är ett intresse. Jag skulle gärna byta bil snart igen.
    De flesta av Fredriks jämnåriga kompisar har också bil.
    – En del köper bil bara för att ha bil och då kan man ju köpa en billigare variant men jag tycker ju att det är kul så jag har gärna en dyr.

Dyrt men väldigt bra att ha

Att ha bil underlättar mycket men det är dyrt.
    – Det kan vara både krångligt och kosta pengar, ofta mycket pengar. Det fick jag nyligen erfara, berättar Fredrik.
    Han var tvungen att byta ett hjullager och det kostade honom nästan 4 000 kronor.
    – Sen är det ju bensin, försäkring och skatt som ska betalas. Så det är dyrt men väldigt bra att ha. Men det är dyrt att åka buss också.

4000 kronor i månaden

Fredrik gissar att det kostar honom mellan 3 000 och 4 000 kronor i månaden att ha sin bil. Inköpspriset var 89 000 kronor och han tog lån på ungefär hälften. Han betalar av 1 200 kronor i månaden på lånet. Försäkringen kostar ungefär 13 000 kronor om året och eftersom han kör mycket ligger bensinkostnaden på 1 200 kronor i månaden. Mycket av körningen görs under arbetstid, vilket Fredrik får reseersättning för.
    – Sen uppkommer ju en del engångskostnader som reparationer. Men det kan ju gå två år utan att man har något att laga. Jag fick fräscha däck när jag köpte bilen så det har jag ännu inte köpt nya. Det är ju en annars ytterligare en kostnad som kan tillkomma.

Inga problem att betala

Så länge han har kvar sitt jobb tror Fredrik inte han kommer att ha några problem att betala bilen.
    – Jag bor ju fortfarande hemma så just nu har jag absolut råd. Jag kommer säkert få mer utgifter senare men då tjänar jag förhoppningsvis mer. Just nu är jag bara lärling på jobbet så det blir mer pengar när jag är fullärd.

Senast granskad: 2013-10-15