Rådgivning

I de flesta kommuner finns konsumentvägledare som kan ge dig hjälp inför eller efter ett köp. Du kan också få hjälp av din kommunala budget- och skuldrådgivare att planera din ekonomi. Rådgivningen är gratis.

Före köp

Konsumentvägledaren kan ge information om var du kan hitta förköpsinformation om produkter och tjänster. De kan också hjälpa dig med hur du ska gå vidare med att kontrollera ett företag som du ska köpa en vara eller en tjänst av.
 
Konsumentvägledaren kan även hjälpa dig att tyda och skriva avtal för köp av tjänster och produkter.

Efter köp

Om du har köpt en vara eller en tjänst som du inte är nöjd med kan konsumentvägledaren ge dig information om vilka rättigheter du har som konsument. De kan hjälpa dig att klaga på rätt sätt med stöd av de lagar som finns på konsumentområdet till exempel, konsumentköplagen och konsumenttjänstlagen.
 
Konsumentvägledarna arbetar i nära kontakt med Konsumentverket. Konsumentverket har inte möjlighet att svara på enskilda frågor eller ingripa i enskilda tvister. Läs mer om konsumentvägledare. Hitta kontaktuppgifter till konsumentvägledaren i din kommun.

Kommunens budget- och skuldrådgivare 

Om du har problem med din ekonomi kan du söka upp kommunens budget- och skuldrådgivare. Budget- och skuldrådgivaren kan hjälpa till att lägga en budget, se över var pengarna tar vägen, strukturera och planera. Läs mer om budget- och skuldrådgivning. Hitta kontaktuppgifter till budget- och skuldrådgivaren i din kommun.

Senast granskad: 2015-01-26