Säker utrustning ett måste vid ridning

En tjej med säkerhetsutrustning inför ridning.

Hästar är fantastiska djur som är till stor glädje för många människor i olika åldrar. Men oavsett hur stor erfarenhet du har av hästar är det alltid viktigt att använda rätt skyddsutrustning.

Ridhjälm

Ridhjälmen ger ett bra skydd för huvudet mot allvarliga skador. Det räcker med ganska lätta slag eller stötar mot huvudet för att få hjärnskakningar. Skador på hjärnan är svåra att återställa och skallskador ger ofta livslånga besvär. Tänk på det här innan du köper en ridhjälm:

  • Hjälmen ska vara CE-märkt.
  • Var noga med passformen, hjälmen skall sitta bra, vara lagom stor och bekväm.
  • Använd alltid hakbandet så att hjälmen sitter på, även om du ramlar av.
  • Byt ut hjälmen om den fått en ordentlig smäll.

Säkerhetsväst

Säkerhetsvästen skyddar din rygg och bröstkorg om du ramlar av hästen. Den lindrar effekten av ett fall genom att fördela trycket. Den är även ett bra skydd om du skulle bli sparkad, klämd eller trampad av hästen när du har suttit av. Att tänka på när du köper en säkerhetsväst:

  • Säkerhetsvästen ska vara CE-märkt.
  • Det är viktigt att den känns bekväm och har rätt storlek.
  • Köp aldrig en väst ”att växa i”, den ger inte rätt skydd och kan – om oturen är framme göra mer skada än nytta.

Skor eller ridstövlar

Använd rejäla skor eller stövlar med klack på fötterna. Klacken gör att foten inte kan fastna i stigbygeln om olyckan skulle vara framme. Du ska kunna få in två fingrar mellan stöveln och stigbygeln. Om du använder tjockare stövlar på vintern kan du behöva större stigbyglar. Skor med stålhätta och andra skyddskor ska vara CE-märkta.

Handskar

Handskar skyddar dina händer och förstärker greppet om tyglarna när du rider och leder hästen. Vid arbetet i stallet kan vanliga arbetshandskar göra god nytta.

Reflexväst

Sena kvällar och på vintern när det är mörkt är det bra att använda en reflexväst när du är ute och rider så du syns. Det finns reflexvästar som du kan ha utanpå jackan. Reflexvästar ska vara CE-märkta.

Senast granskad: 2015-01-26