”Man måste tänka på sin egen säkerhet”

Lovisa Johannesson

Lovisa började rida när hon var 8 år och redan från första ridlektionen har säkerheten varit i fokus. Hjälmen och säkerhetsvästen är alltid på plats innan hon sitter upp.

– Att känna att hästen lyssnar på mig, mina skänklar och ändrar rörelse om jag gör det är så häftigt, säger Lovisa Johannesson från Årjäng.

    Lovisas hästintresse tog sin början efter att hon fick rida på sin kompis mammas häst för ett par år sedan. Efter det var Lovisa fast och började ta lektioner på ridskola. Nu har hon en egen ponny och hon tävlar både i dressyr och hoppning.

Säkerheten i fokus

Lovisa tänker mycket på säkerheten när hon rider och det är mer än bara hjälmen som ska på.
    –  Jag har alltid hjälm och säkerhetsväst. Västen är CE märkt och nivå 3, som är den högsta skyddsnivån.  Jag har även säkerhetsstigbyglar som gör att foten åker ur bygeln om jag ramlar av hästen. Och så har jag alltid skor med klack på för att foten inte ska halka igenom stigbygeln, säger Lovisa.

    Informationen om hur man rider säkert har Lovisa fått av sin ridlärare under ridlektionerna men hon har även haft särskilda teorilektioner där de har pratat om hur man rider säkert. 

Måste använda huvudet

Lovisa har ramlat av flera gånger och har lärt sig mycket av det. En gång red hon över en bit vit plast som suttit kring en höbal. Det blåste och hästen blev rädd för plasten när den fladdrade till.
    – Det handlar inte bara om att ha säkra saker på sig. Man måste tänka på hästens och sin egen säkerhet när man rider. Jag borde inte ha ridit över plasten, säger Lovisa.

Har du skadat dig när du har ramlat av?

    – Ja, det har jag gjort, två gånger. Ena gången ramlade jag av under en galopp och fick en hjärnskakning. Andra gången skenade min häst under en uteritt och jag blev trampad på foten så den blev alldeles blå.

Senast granskad: 2014-01-23