Etik och miljö

Etik och miljö

Allt vi gör påverkar miljön. Här kan du bland annat läsa om vad olika märkningar innebär och hur man kan göra för att leva mer miljövänligt.

Ta ställning i affären

Krav, Fairtrade och EU-blomman. Det finns många olika märkningar att gå efter när du handlar. Läs om vad de olika märkningarna innebär.

Få koll på kraven

Kläder = miljöbovar

Fjärran bomullsodlingar utnyttjar både människor och natur på ett negativt sätt. Så hur gör man då, om man vill vara en medveten konsument?

"Svårt att göra rätt"

Vanliga frågor & svar - Etik och miljö

 • Hur kan jag ta reda på om en produkt har tillverkats på ett bra sätt, och om arbetarna har haft det bra på jobbet?
  Det är inte helt lätt. En början kan vara att fråga - både säljaren och tillverkaren. Du kan också försöka ta reda på vad olika företag har för uppförandekoder. Det är regler som kan styra att de som arbetar för ett företag får vara med i en fackförening och att inga barnarbetare används. Där kan det också slås fast att det finns bestämda arbetstider, att arbetsmiljön ska vara säker och att det betalas ut riktiga löner. Läs mer om uppförandekoder på www.fairtradecenter.se.
 • Hur kan jag ta reda på om en produkt är miljövänlig?

  Det kan ibland vara knepigt att ta reda på. Miljövänlighet kan vara svårmätt. Men ett sätt är att titta efter om produkten har någon miljömärkning. Då uppfyller den krav som satts av den organisation som står bakom märket. Leta till exempel efter Naturskyddsföreningens märkning Bra miljöval, EU-blomman eller det officiella nordiska miljömärket Svanen. Om du vill vara säker på att mat har odlats på ekologiskt vis kan du leta efter Krav-symbolen.

 • Vad menas med ekologiska varor?

  När man pratar om ekologiska varor menar man oftast livsmedel som är producerade med utgångspunkt från EUs regler om ekologiska jordbruksmetoder. Det vill säga ett jordbruk som bedrivs utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Det finns också regler för hur produktionen av en produkt ska gå till för att minska belastningen på vår miljö. Sortimentet av ekologiska varor är brett och består både av råvaror som morötter, ägg, mjölk med mera till vidareförädlade produkter som sylt, pasta, smaksatt yoghurt och färdigrätter.

 • Vad står den ekologiska märkningen för?

  Det mest förekommande märket på ekologisk mat i Sverige är KRAV märket. Men även EU-loggan för ekologisk produktion börjar man mer och mer hitta ute i butikerna. Båda märkena baserar sig på de regler som gäller i EU för ekologisk produktion vilket är ett krav för att få kalla en vara ekologisk. Den ekologiska produktionen ska vara kontrollerad av ett oberoende certifieringsorgan som garantera att allt går rätt till. Generellt gäller för en vara med ekologisk märkning att det inte använts kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel i produktionen men det finns ytterligare regler specifikt för olika livsmedel.

 • Vad innebär att en vara är märkt Fairtrade?

  Fairtrade gynnar svaga producenter i fattiga länder. Symbolen garanterar att odlaren fått en skälig lön och har jobbat under vettiga förhållanden. Man kan också vara säker på att barnarbete inte förekommit. Med det märket på en vara vet man också att en större del av det man betalat i affären kommit fram till producenten, jämfört med konventionella produkter.

  Fairtrade hette tidigare Rättvisemärkt.

Senast granskad: 2015-01-23