Funderar du på att låna pengar?

Vissa gånger i livet måste du kanske ta ett lån, till exempel om du ska köpa en bil, ett hus eller något annat som du inte har råd med på en gång.

Det tråkiga är att du sedan måste betala tillbaka pengarna – plus att du måste betala för att du fått låna dem.

När får jag låna pengar på banken?

Du ska vara myndig, det vill säga ha fyllt 18 år. Dessutom ska du ha en inkomst, men den behöver inte nödvändigtvis vara fast.

Vad händer när jag ansökt om ett lån?

Det görs en kreditprövning. Banken undersöker din återbetalningsförmåga. De kollar upp hur mycket pengar du har kvar att leva på om du tar ett lån. Du måste ha råd att betala tillbaka.

Vad ska jag tänka på om jag vill låna pengar?

Du ska fråga dig om du har råd att låna.

  • Behöver du verkligen köpa det som du har tänkt låna till? Behöver du ha det NU?
  • Kan du spara till det istället? Eller spara hälften och låna hälften?
  • Kommer du att ha pengar över till att betala tillbaka med?

Det är svårt att veta hur mycket pengar man kommer att ha i framtiden. Just nu kanske du har ett jobb, men om något år kan det tänkas att du vill börja plugga eller rent av har blivit arbetslös. Också då måste du klara av att betala tillbaka lånade pengar.

    Om banken ser att du har ett gammalt obetalt lån kan det bli svårt för dig att få ta ett nytt. Fundera därför över om du vill ha det här lånet så mycket att du kan låta bli att ta andra lån framöver.

    Undvik helst att låna till förbrukningsvaror, till sådant som tar slut innan du har betalat tillbaka lånet. Det är inte så roligt att betala av på en charter i flera år, när själva resan är gjord för länge sen. Ta ställning till om resan är så viktig för dig att du kanske får ställa in andra, kommande resor.

Finns det olika slags lån?

Det finns många olika sorters lån och prisskillnaderna kan vara stora. Jämför, fråga runt och räkna! Det är inte alltid de låneinstitut som marknadsför sig bäst som har de bästa lånevillkoren. Kolla med en vanlig bank innan du hoppar på något lockande erbjudande på nätet.

Tar jag några risker om jag lånar?

Ja, risken är att du kan få svårt att betala tillbaka. Om du inte betalar dina räkningar i tid får du, om du har tur, en påminnelse. Om du inte kan betala kan banken vända sig till Kronofogdemyndigheten. Då riskerar du att få en så kallad betalningsanmärkning. Denna finns registrerad i tre år och har man en sådan blir det svårt att få hyreskontrakt, låna pengar, telefonabonnemang och skaffa bankkonto.

    Om du inte har råd att betala av på lånet måste du kontakta banken på en gång. Ibland kan man göra en överenskommelse om att betala tillbaka mindre per månad, men under en längre tid.
    Mer information om lån hittar du hos Konsumenternas bank- och finansbyrå.

Senast granskad: 2015-02-03