Kontakta din konsumentvägledare

Att vara en medveten konsument och hålla koll på sina rättigheter och skyldigheter är inte alltid det lättaste. Som tur är finns det hjälp att få.

Konsumentvägledare i Karlsrad kommun
Konsumentvägledarna Ina, Ulf, Jane och Elisabeth.

– Det är lättare för butiker att avspisa ungdomar. Då är det bra att känna till sina rättigheter och skyldigheter, säger Ulf Stefansson och Jane Ullman, som jobbar som konsumentvägledare i Karlstad kommun.

    Konsumentvägledning är en kommunal tjänst dit du kan vända dig om du behöver hjälp med något innan eller efter ett köp.

Olika förkunskap

Ulf beskriver dagens ungdomar som mer kunniga än tidigare men samtidigt mer utsatta.
    – Det är lättare att ingå avtal, det finns mer frestelser och en stark marknadsföring. Förkunskaperna hos ungdomarna kan dessutom se helt olika ut.
    – En del får med sig den här kunskapen hemifrån, andra inte. Vissa är uppväxta i andra kulturer där konsumentlagarna ser annorlunda ut. Då finns vi här som en hjälp. Vi brukar vara ute och informera i skolan hos niorna vilket är bra för då kan de även ta med sig kunskapen hem till sina föräldrar, säger Ina Johansson, konsumentvägledare Karlstad kommun. 

Andra problem bland ungdomar

Konsumentvägledarna i Karlstad får mycket frågor som handlar om mobilen, bredband och boende.
    – Många ungdomar som kontaktar oss har problem med mobiltjänster. Att man laddar ner till exempel ringsignaler på nätet eller att mobilerna går sönder. Öppet köp gäller sällan på mobiltelefoner och mobilabonnemang. Där får vi mycket frågor. Det är också en hel del frågor kring datorer och en del tv-spels reklamationer, säger Ulf.

Många undrar om boende

I övrigt handlar många frågor om hyresavtal, andrahandskontrakt, tv-avgiften och hur mycket som är rimligt att betala i hyra beroende på om man hyr möblerat eller omöblerat.
    Många besöker också sin konsumentvägledare för att få tips och råd innan de ska köpa något.
    – Det handlar framför allt om dyrare inköp. Kanske ska man köpa bil för första gången eller byta boende.

Senast granskad: 2013-12-02