Planera så räcker pengarna längre

En tjej och en kille planerar sin ekonomi

Hur mycket är rimligt att få i veckopeng eller i månadspeng? Hur gör man för att få pengarna att räcka? Hur sparar man? Om inte pengarna räcker, hur gör man då?

– När vi pratar om ekonomi handlar det om att prioritera och planera, säger Margareta Lindberg, utredare på Konsumentverket.
    Hur mycket pengar du kan begära att få av dina föräldrar är olika beroende på hur mycket pengar familjen har att röra sig med. Enligt siffror från Swedbank ligger genomsnittet för en månadspeng på 600 kronor i månaden för en 15-åring och 1 050 kronor för en 19-åring.
    – En del kanske får 500 kronor i månadspeng, men då kanske föräldrarna betalar kläder och så vidare. Andra kanske får 1 500 kronor i månaden, men betalar allt själv.

Tänk efter före

Oberoende av hur mycket pengar du har så är det ju en fördel om de räcker till. Om du vill gå på bio, konsert, fika med kompisarna och köpa den där tröjan som du tittat på sedan förra månaden så krävs det planering. Margaretas svar på hur man får pengarna att räcka är kort:
    – Tänk efter före och planera dina inköp.

    Att planera inköpen innebär att se sig omkring och inte köpa första bästa och jämföra märken och priser mellan olika affärer. Om du vill gå ännu längre och planera ekonomin mer långsiktigt kan du göra en budget.
    – Om man gör en budget behöver man inte hamna i sitsen att man är i stort behov av något och sedan står där och inte har några pengar kvar.

Att göra en budget

Viktor är 17 år. Han går andra året på gymnasiet. Hans inkomst består av hela studiebidraget som han får behålla själv (det vill säga 1 050 kronor). När han ska göra sin budget börjar han med att titta igenom vilka fasta kostnader, det vill säga kostnader som återkommer, som han har varje månad.


Gymkort 239 kronor
Busskort 278 kronor
Kostnad för mobilen 150 kronor

________________________________________
Summa utgifter: 667 kronor

1050 kronor (inkomsten) – 667 kronor (fasta utgifter)
Kvar att handla för: 383 kronor

 

Sammanlagt har Viktor fasta utgifter på 667 kronor varje månad. Det betyder att han har (1 050 – 677 kronor) 383 kronor kvar att göra vad han vill med, eller spara om han vill göra något som kostar mer pengar än han får över på en månad.

Vill du ut och resa?

Ibland vill man köpa eller göra saker som kostar mycket pengar. Om man inte har väldigt rika föräldrar kan man vara tvungen att spara ett tag. Om man sparar till en resa till exempel, kan man öppna ett särskilt sparkonto för det hos banken. Du kan då be banken att föra över en viss summa – beroende på hur mycket du kan lägga undan – till det kontot varje månad. Många sparar också för att få en så kallad buffert för oförutsedda händelser.
    – Det kan ju vara så att en kompis hör av sig och vill gå på bio, då kan det ju vara bra att ha lite extra pengar.

Om pengarna ändå inte räcker

Ibland räcker inte pengarna till. Det kan bero på att du inte har koll på vart pengarna egentligen tar vägen. Men även om du planerar dina inköp kan det vara svårt att få pengarna att räcka till.
    – Då får man tänka om lite. Kanske kan du öka inkomsterna genom att ta extrajobb, be om mer pengar från mamma och pappa eller önska dig pengar när du fyller år.

Tips!

Konsumentverkets broschyr Koll på pengarna innehåller tips på hur du planerar din ekonomi och gör en budget. Du hittar broschyren i rutan högst upp till höger.

Senast granskad: 2015-01-26